Климатици
Mitsubishi Electric


Климатици
Mitsubishi Heavy

Дизайнерски модели


Рециклирани климатици


Промоции

Хиперинверторни
климатициКолонни климатициПодови климатици


 

 

 

 

 

 

ИНВЕРТОРНИ КЛИМАТИЦИ: ИНФОРМАЦИЯ, ТЕХНОЛОГИЯ И ЦЕНИ 


Инверторните климатици са се появили на нашия пазар относително неотдавна. Тази технология е разработена в Япония, тя позволява да се регулира производителността на компресора на климатика в по-широк диапазон. Ако един обикновен климатик работи на постоянна мощност, включвайки се и изключвайки се по необходимост, за разлика от тях, инверторните работят постоянно, но с различна мощност, в зависимост от температурата в помещението. Например, ако класическия климатик има постоянна охлаждаща мощност от 2,5 кВт, то инверторния, е способен да я променя в диапазона от 1 до 3,2 кВт, при средната мощност от 2,5 кВт. Този принцип на работа позволява да се пести енергия, по-точно да поддържа температурата, и най-важното е, да се избегнат големи промени в температурата, която е особено важна за здравето на човека.
Инверторните климатици са малко по-скъпи от обикновените, с около 20-30%, но тяхната цена постоянно варира, което ги прави все по-достъпни за потребителя, а броя на компаниите-производители, непрестанно расте, което предоставя все по-голям избор за клиента. В момента тази иновативна технология се ползва от все по-голям интерес, тъй като качеството й и предимствата се доказват на практика вече в продължение на много години. Основните производители на висококачествени инверторни климатици са: японските Daikin, Mitsubishi, Hitachi, Toshiba, Panasonic, General, Sharp, и три китайски производителя Gree, Haier и Midea. За първи път тази технология е внедрена от TOSHIBA, името на този тип климатична система произлиза от електрически преобразовател, с който е снабден всеки инверторен климатик. Принципа на работа е преобразуването на променливото напрежение в постоянно и обратно, но с променена честота. В резултат на това, температурата в стаята се контролира в съответствие с предварително зададената, компресорът работи на по-малки обороти, като компресира по-малко количество фреон и консумира по-малко електроенергия. При повишаване или понижаване на температурите, в съответствие със сезоните, централния микропроцесор автоматично се превключва на 20 Hz. След определен период, в случай, че датчиците не отчетат приближаване към зададената температура, климатикът автоматично преминава на режим 30 Hz и намалява обратно, в съответствие с приближаването на температурата към предварително зададената.
ОбикновИнверторни климатици цениено стойностите на честотите и техните стъпки са еднакви за инверторни климатици, но вероятни са промени и изменения в програмното обезпечение на климатика в съответствие с модела. Едно остава сигурно, че принципът и предимствата на работата на този вид климатици не се променя. С течение на времето и в процеса на модернизация на тази система, се появиха и така наречените DC инверторни климатици, които са вече по-съвременна и модерна технология. В този вид климатици се използва постояннотоков електромотор, който също е разработен в Япония. По-късно през 1998 година Техническият Институт, разработил технологията, получава награда за иновация.Инверторни климатици В тези устройства, електромоторът няма намотки от меден проводник в ротора си, в него са поставени неодимови магнити, които са разположени в електромагнитното поле създадено от статора. Освен тази магнитна сила електромоторът в DC инверторните климатици, използва още една сила - силата на магнитното съпротивление. Именно благодарение на тези две сили става възможно постигането на около 5% по-висока ефективност в сравнение с обикновенния постояннотоков мотор. Предимствата на този вид климатични системи, а по-точно ефективността и спестяването, се получава, когато ротора се върти с ниски обороти, именно този режим се използва най-често. Но в случаи, когато климатикът е на ниски обороти, ефективността на електромотора е с около 20% по-добра в сравнение с променливотоковия електромотор. Основното достойнство, което ни кара да забравим за традиционните отоплителни уреди, е разбира се икономичността. Именно поради това, производителите са възприели плавното регулиране на мощността на компресора. Освен значителното намаляване на сметките, инверторни климатици допринасят и за опазването на околната среда, като намаляват негативното влияние на човека върху нея.Инверторни климатици софия Използването на климатици подобрява енергийния баланс, като по този начин се изгарят по-малко природни изкопаеми, а именно това се счита за най-голям причинители на замърсяване в световен мащаб.