Климатици за отопление2022-01-28T12:06:52+02:00

Климатици за отопление

Отопление с климатик. Сезонна енергийна ефективност- SCOP/SEER, какво означават тези коефициенти?

Какви са предимствата при отопление с климатик?

Според експерти климатикът се явява най-изгодното средство за отопление, независимо от поскъпването на електроенергията. С него можете да постигнете най-подходящата температура както в дома, така и в офиса. Освен за отопление, климатикът се използва и за охлаждане, никой друг електрически уред не предлага тези две функции. Не само контролирате температурата в даденото помещение, но и скоростта на въздуха, който излиза през ламелите на вътрешното тяло. Можете да се възползвате от опцията да го използвате само като вентилатор, за да се раздвижи въздуха в помещението. Експертите са категорични, че за момента най-скъпо е отоплението на газ, а най-евтино на дърва. Но не забравяйте, че най-евтиното гориво изисква и физическа работа. Ето защо отоплението с климатици е все по-предпочитан вариант, тъй като с тях се работи лесно и удобно, на заема излишно място и не цапа. И да не забравяме, че климатизаторът ни предлага възможността да се насладим на топлината веднага щом се приберем вкъщи, благодарение на функцията за задаване на час на включване на системата (повечето модели климатици от висок клас разполагат с тази опция).

Климатици за отопление

Най-голямото преимущество на съвременния инверторен климатик е икономичното отопление, тъй като отдава повече енергия, отколкото консумира (в порядъка от 2 до 5 пъти повече). Това е вследствие от факта, че използва безплатната топлина от въздуха и я пренася в отопляваното помещение като полезна енергия. В сравнение с други уреди за отопление, климатиците консумират значително по-малко електроенергия, при което и сметките за ток са по-ниски.

Един нагледен пример каква е цената на електроенергията при отопление с различен клас на ефективност климатици на базата на една елетрическа печка:

Отопление Ефективност Спрямо ел. печка
ел. печка 100% 100%
климатик COP: 3.0 300% 33
климатик COP: 3.2 320% 31
климатик COP: 3.4 340% 29
климатик COP: 3.6 360% 28
климатик COP: 3.8 380% 26
климатик COP: 4.0 400% 25

Какво определя ефективността на климатика? Какво представляват SEER и SCOP?

 • SCOP (сезонен коефициент на трансформация в режим на отопление)- отразява колко е икономичен климатикът при отопление.

Пример: обикновен електроуред консумира 1 kW енергия и отдава 1 kW топлина. Докато климатик с SCOP = 4 консумира 1 kWенергия, а отдава 4 kW. Следователно е 4 пъти по-икономичен.

Каква е разликата между SCOP и COP?

COP е коефициент на трансформация, който определя ефективността на климатичната система, в резултат на консумираната и отдадената мощност при отопление. Докато при SCOP се отчитат и следните величини:

 • температурите през четирите сезона на годината;
 • три климатични зони в ЕС при отопление;
 • режим на частичен товар;
 • консумация на енергия в режим на готовност;
 • консумация при изключен термостат;
 • нагревател на кратера, с което се определя при нормална експлоатация енергийната ефективност на системата.

Тази статия е посветена на отоплението с климатици, но няма как да не споменем и коефициента в режим на охлаждане SEER:

 • SEER (сезонен коефициент на трансформация в режим на охлаждане)- отразява колко е икономичен климатикът при охлаждане.

Пример: обикновен електроуред консумира 1 kW енергия и отдава 1 kW топлина. Докато климатик с SEER = 4 консумира 1 kWенергия, а отдава 4 kW. Следователно е 4 пъти по-икономичен.

Каква е разликата между EER и SEER?

EER е коефициент на трансформация в режим на охлаждане, който определя ефективността на климатичната система, в резултат на консумираната и отдадената мощност при охлаждане. Докато при SEER се отчитат и следните величини:

 • температурите през четерите сезона на годината;
 • три климатични зони в ЕС при отопление;
 • режим на частичен товар;
 • консумация на енергия в режим на готовност;
 • консумация при изключен термостат;
 • нагревател на кратера, с което се определя при нормална експлоатация енергийната ефективност на системата.

Нека да се върнем на основната тема, отопление с климатици, което има своите предимства и някои недостатъци. Както вече споменахме, най-голямото предимство на климатичната система е ниската цена за отопление (във вид на сметки за ток). През преходните периоди (през есента и пролетта) цената е най-ниска. Температурите са все още над 00C, при което режимът на работа на климатика е изключително ефективен. Ефективността на работа на системата се влияе от външните условия, като при по-ниски външни температури, тя намалява (количеството топлина, намиращо се във външния въздух значително спада). За да избегнете този не дотам приятен момент, трябва климатикът да бъде съобразен така, че да отоплява даденото помещение дори и при минусови температури навън. За да сте спокойни и да се наслаждавате на топлината у дома или в офиса, изборът на климатик е много важен. Първо трябва да е изчислен като мощност спрямо квадратурата на помещението (тук влиза и изолация, дали има или няма; изложение; разположение на жилището/офиса като етаж, външен или вътрешен апартамент и т.н.). И не на последно място, инвестирайте в качествен, висок клас климатик, който ще възвърне дадената сума при покупката за няколко години от сметките за ток. Качеството се дължи на по-прецизната технология и качествени модули, използвани в производството на инверторните климатици. Предимството на инвертора идва от добре контролирания му начин на работа, благодарение на микропроцесорен блок (следи дали климатика работи в оптимален режим). Принципът на работа се изразява в обръщане посоката на движение на хладилния агент (фреона), като така енергията се пренася през стената на помещението в желаната посока. Получената енергия е в следствие на разликата между температурата на изпарения фреон (-200C ~ -400C) и температурата навън. Това реално е работата на компресора, който плавно и цифрово регулира мощността, в зависимост от зададената температура.
Разпространено е мнението, че климатизаторът не работи при -200C. Това не е точно така, всеки климатик би могъл да работи и до -400C, а след това фреонът (хладилният агент) спира да се изпарява и външното тяло няма как да произвежда фреонови пари (които след това ще се компресират). Климатичната система ще работи и при -200C, но въпросът е, че няма да и достига мощността, която Ви е необходима за отопление.

Друга важна особеност при отоплението с климатик е, че когато външната температура се доближава до най-ниската проектирана такава (високият клас инверторни климатици работят до -150C ~ -200C външна температура, а моделите на Mitsibishi Electric от серията Zabadan и до -250C), не трябва да го изключвате. Оставете го да поддържа 1-20C под температурата, която по принцип задавате когато сте вкъщи (офиса).

И не забравяйте, че за да функционира нормално климатичната система, от значение е професионалният и монтаж, съобразен с изискванията на производителя. Както и периодично да следите за замърсеността на филтрите на вътрешното тяло, особено ако живеете на по-запрашено място. При мръсни филтри намалява дебита на въздуха, който преминава през климатика, също така и мощността, а в някои случаи може да се стигне и до дефектиране на компресора. Обръщайте се веднъж годишно към фирмата, монтирала климатика за профилактика, при която изцяло ще се почисти климатизатора и да се прегледа състоянието му, така ще си гарантирате дълга, ефективна и безпроблемна работа.

Ако все още се двоумите дали да преминете към отопление с климатик, не се чудете много, а го направете. Защото когато паднат температурите доста под нулата, ще сте благодарни,че сте направили добра инвестиция.

Продажби: 0884 135 144 и 02 48 30 464
Сервиз и монтаж: 0887 245 679

Понеделник-Петък: от 08.30ч. до 18.00ч.
Събота: от 10.00ч. до 14.00ч.

Go to Top